Achterderailleur

De achterderailleur verplaatst de ketting tussen de verschillende tandwielen die op het achterwiel van de fiets gemonteerd zijn bij een fiets met derailleurschakeling.
 

Bij het kiezen van de juiste achterderailleur zijn een aantal dingen belangrijk.
Klik op "lees meer" voor meer algemene informatie over het kiezen van de juiste achterderailleur.
 

De verschillen tussen de achterderailleur's.
 

De bevestiging.
Achterderailleur's kunnen op twee manieren op de fiets zijn bevestigd, voor een andere bevestiging's methode is een andere derailleur nodig. De bevestiging kan zijn door middel van een bout of met een haak.
 

Met een bout op de derailleurpad.
De tegenwoordig meest voorkomende manier van bevestigen is door middel van een bout in de derailleurpad. 
Aan het frame is een soort haakje bevestigd, dit is de derailleurpad of derailleurhanger. In de pad zit een gat met schroefdraad waarin de achterderailleur door middel van een bout kan worden bevestigd.
Derailleurpad's kunnen aan het frame gelast zijn, maar steeds meer frames worden uitgerust met derailleurpad's die demontabel zijn. Het voordeel van een derailleurpad die demontabel is dat wanneer de pad verbogen is wat regelmatig voorkomt door bijvoorbeeld vallen, de derailleurpad op een vrij eenvoudige manier kan worden vervangen.
Belangrijk voor een goede werking van de achterderailleur is dat de derailleurpad juist is uitgelijnd. Is de pad niet goed uitgelijnd dan kan dit gecorrigeerd worden door de derailleur pad te richten.
 

Met haak op de as van het achterwiel
Een manier van bevestigen die vroeger heel veel voorkwam maar tegenwoordig bijna niet meer is door middel van een haak die aan de achterderailleur vast zit en tussen de achterasmoer van het achterwiel van de fiets wordt geklemd.
De achterderailleurs met haak worden soms ook wel gebruikt bij een fiets met derailleurpad waarbij de pad niet kan worden gedemonteerd en is afgebroken of zodanig is beschadigd dat deze niet meer bruikbaar is.
 

Geschikt voor aantal tanden van het achtertandwiel.
Om het juiste bereik bij een groot achtertandwiel mogelijk te maken moet de kooi van de achterderailleur waarop de derailleurwieltjes gemonteerd zijn van voldoende lengte zijn zodat de ketting de juiste ruimte heeft en ook voldoende kan spannen. Kies daarom een derailleur die een voldoende bereik heeft voor het grootste achtertandwiel.
 

FietsParts levert derailleurs van Shimano en Sunrace die met de verstellers en cassettes van deze merken onderling uitwisselbaar zijn. U kunt dus een derailleur van Shimano gebruiken voor bijvoorbeeld een Sunrace versteller.