Zadelpen

Zadelpen -

Het kiezen van de juiste zadelpen.

Het belangrijkste waar op gelet moet worden bij het kiezen van de juiste zadelpen is de diameter van de zadelpen.
 
Deze diameter moet kloppen op 0,2 mm nauwkeurig !
 
Is de diameter van de gekozen zadelpen 0,2 mm te dik dan past deze meestal niet in het frame van de fiets. Is de diameter van de gekozen zadelpen 0,2 mm te klein dan is deze zadelpen meestal niet vast te zetten.
 

De juiste diameter voor de zadelpen vinden.

De gemakkelijkste en meest zekere manier is de maat over te nemen vanaf de oude zadelpen. Meestal staat deze maat in de zadelpen gegraveerd. Verwijder de zadelpen uit de fiets, veegt deze schoon met een doek en kijk of er een maat in staat. Is dit niet het geval dan kunt u met een goede kwaliteit schuifmaat de buitenzijde van de zadelpen opmeten op 0,2 mm nauwkeurig.
 
Wat niet mogelijk is is de diameter van de zadelpen opmeten vanuit het frame van de fiets.
 
De zadelpen kan worden vastgezet in het frame doordat de bovenzijde van het frame kan klemmen. Hierdoor moet de diameter van de bovenzijde van de framebuis waarin de zadelpen wordt geplaats variabel zijn. Omdat de meting 0,2mm nauwkeurig moet zijn is de diameter voor de zadelpen niet in het frame op te meten.
 
Is tussen de zadelpen en het frame een zadelpen opvulbus gemonteerd dan is meestal op deze bus ook de maat terug te vinden, op een zadelpen opvulbus staan meestal 2 maten de kleinste van deze 2 maten is de diameter van de zadelpen.
 
Is de oude zadelpen niet meer aanwezig en is ook geen zadelpen opvulbus in het frame aanwezig dan wordt opmeten een probleem. De beste oplossing is dan met deze fiets langs een fietsenwinkel te gaan en deze door middel van passing de juiste maat van de zadelpen te laten bepalen.
 

Zadelpen monteren met behulp van een zadelpen opvulbus.

Wat tegenwoordig steeds meer wordt gedaan en heel veel voordelen heeft is het monteren van de zadelpen samen met een zadelpen opvulbus.
 
Het voordeel van het monteren van een zadelpen samen met en opvulbus is dat de zadelpen niet vast kan gaan zitten onder in het frame door b.v. roestvorming, omdat hier een vrije ruimte is.
 
Wat ook kan gebeuren als een aluminium zadelpen zonder opvulbus in een aluminium frame wordt geschoven is dat doordat aluminium een grof materiaal is er een klein stukje aluminium los komt van het frame wat tussen de zadelpen en het frame gaat zitten, als u draait of beweegt met de zadelpen dan gaat dit stukje aluminium zich voeden met het aluminium rondom dit stukje en wordt dus groter gelijktijdig ontstaat er dan meestal een soort gleufje in het frame en in de zadelpen waartussen het stukje aluminium gaat bewegen.
 
Als dit gebeurt gaat zadelpen niet meer uit het frame en ook niet meer omhoog en omlaag.
 
Wij hebben dit zelf hier 1 keer meegemaakt en monteren na deze ervaring altijd een opvulbus bij een aluminium frame in combinatie met een aluminium zadelpen. Bij het gebruik van een zadelpen opvulbus kan dit nooit gebeuren.
 
Bij de opvulbussen staan 2 maten aangegeven de grootste maat is de diameter van de buitenzijde van de opvulbus, de kleinste maat is de binnenmaat.
 
Deze maten staan ook meestal de zadelpen opvulbus vermeld.
 
De maten van opvulbussen voor de zadelpen zijn meestal gebaseerd op de twee "standaard" maten van de zadelpennen,  namelijk 25,4 en 27,2 mm.
 
De zadelpen opvulbussen voor frame diameter maat tot 27,8 mm zijn dus gebaseerd op een zadelpen van 25,4 mm.
 
De zadelpen opvulbussen voor frame diameter maat vanaf 28,6 mm zijn dus gebaseerd op een zadelpen van 27,2 mm.
 

Verbinding zadel zadelpen

De meeste fietszadels hebben een zogenaamde zadelbrug aan de onderzijde van het zadel die bestaat uit 2 buisjes (aan ieder zijde 1) met een diameter van ± 7 mm. Via deze zadelbrug wordt het zadel op een kaars of patent zadelpen vastgezet. Heel veel jaren geleden kwamen er ook zadels voor met een zadelbrug die bestond uit 2 platte strips, hiervoor werd een speciale zadel strop gebruikt om dit zadel te monteren. Het merk fietszadel wat voor zover ons bekend is nu op de traditionele bevestiging nog een uitzondering maakt met een aantal zadels uit hun collectie is het merk Brooks.
 
Brooks maakt ook zadels met een dubbele zadelbrug, deze brug heeft aan elke zijde een dubbele buis en kan alleen met een speciale zadelstrop van Brooks op een kaars zadelpen worden vastgezet, deze zadels met dubbele brug monteren op een patent of MTB zadelpen is dus niet mogelijk.
 
De bevestiging van het fietszadel op zadelpen is afhankelijk van het type zadelpen dat gebruikt wordt.
 

Er zijn 2 type zadelpennen.

De kaars zadelpen en de Patent zadelpen ook wel MTB zadelpen genoemd.
 
De kaars zadelpen.
 
Een kaars zadelpen is een zadelpen die de vorm heeft een kaars, dit is een buis waarvan enkele centimeters van een uiteinde dunner is (22mm). Op dit dunnere deel van de zadelpen wordt een zadelstrop gemonteerd als verbinding tussen het zadel en de zadelpen waarmee het zadel kan worden vastgezet.
 
De patent zadelpen ook wel MTB zadelpen genoemd.
 
Deze zadelpen heeft een geïntegreerde bevestiging voor het zadel, waardoor het zadel zonder zadelstrop gemonteerd kan worden. Het is wel een vereiste bij deze bevestiging dat het zadel een zadelbrug heeft die bestaat aan 2 buisje (1 buisje aan iedere zijde) met een diameter van 7mm. Brooks zadels die een brug hebben met 4 buisjes (2 buisjes aan iedere zijde) kunnen op dit type zadelpen niet gemonteerd worden
 

Verende en niet verende zadelpennen.

 
Bij een verende zadelpen heeft u meer comfort.
 
Een klein nadeel van een verende zadelpen is dat het zadel iets hoger komt te staan omdat het veersysteem ook enige hoogte vraagt.
 
De meeste verende zadelpennen op onze webshop zijn van het merk Post Moderne, ook de verende zadelpennen van Gazelle worden deze door deze fabrikant gemaakt.
 
Voor deze verende zadelpennen zijn veren leverbaar die geschikt zijn voor verschillende gewichten van de berijder.
 
Buiten de zadelpenveer die gewisseld kan worden is ook de veer druk instelbaar door de dop die onderin de zadelpen is geschroefd verder in de zadelpen te draaien en zo de tegendruk te verhogen.
 
Waar wel rekening mee moet worden gehouden bij een verende zadelpen is dat doordat deze is samengesteld uit een binnen en buitenpen die ten opzicht van elkaar bewegen er altijd speling op de zadelpen is, de ervaring is dat dit niet merkbaar is tijdens het fietsen maar alleen wordt waargenomen door te voelen aan het zadel.