Fietsketting

Een fietsketting heeft veel kracht te verduren en scharniert constant op alle schakels waardoor slijtage ontstaat. De conditie van een fietsketting heeft veel invloed op de rijervaring van de fiets. Het vervangen van een fietsketting die door slijtage geleden heeft geeft daarom een sterk verbeterde rijervaring.
 
Het slijtageproces van ketting en tandwielen.
De ketting slijt eerder dan de tandwielen, door het afslijten van de pennen die de schakels met elkaar verbinden wordt de afstand tussen de pennen onderling groter waardoor de druk op de tanden van de tandwielen toeneemt wordt zodat deze ook gaan slijten. Een goede kwaliteit ketting met hardere pennen is altijd een goede investering omdat daardoor ook de tandwielen langer meegaan.
 
Fietsketting meten, de maat van een fietsketting.
De maat van een fietsketting wordt altijd aangegeven met een steekmaat en een breedtemaat b.v. 1/2 x 1/8.
Het eerste getal (1/2) in de maat geeft de steek van de ketting aan, dit is de onderlinge afstand tussen 2 pennen van de ketting, deze steek is tegenwoordig bij zo goed als alle kettingen gelijk namelijk 1/2 inch. Het tweede getal geeft de binnen breedte van de binnen schakel van de ketting aan, dit is de breedte van het busje dat zich in de binnen schakel bevindt.
 
De meest voorkomende breedte maten van fietskettingen zijn.  

  • 1/8  (3,18 mm) voor naafschakeling met 1 tandwiel van ± 3 mm breed op het achterwiel.
  • 3/32 (2,38 mm) voor derailleurschakeling met 5, 6, 7, of 8 tandwielen op het achterwiel.
  • 11/128 (2,18 mm) voor derailleurschakeling met 9, 10, 11 of 12 tandwielen op het achterwiel.

Pinlengte bij 11/128 kettingen
Bij de fietskettingen met de breedtemaat 11/128 is er ook nog een verschil in de buiten breedte van de ketting de zogenaamde pinlengte. Afhankelijk van het aantal tandwielen op het achterwiel moet een 11/128 brede ketting met een andere pinlengte worden gebruikt.
 
Een overzicht van welke pinlengte van de 11/128 derailleurketting moet worden gebruikt bij het aantal tandwielen op het achterwiel. 

  • 9   Tandwielen is 6,6 mm pinlengte.
  • 10 Tandwielen is 5,88 mm pinlengte.
  • 11 Tandwielen is 5,65 mm pinlengte.
  • 12 Tandwielen is 5,2 mm pinlengte.

E-Bike kettingen.
E-bike's met middenmotor brengen de extra kracht die de middenmotor levert over via de ketting en tandwielen naar het achterwiel, wat een extra zware belasting geeft voor de ketting. KMC heeft voor deze E-Bike's een speciale kettinglijn met extra harde pennen en beter afgewerkte binnen schakels ontwikkeld om zo de levensduur van deze kettingen te verlengen. De kettingen uit deze speciale E-bike serie worden aangegeven met de letter E. Klik HIER voor deze Speciale E-Bike kettingen.
 
Roestwering.
Een aantal fietskettingen van KMC heeft de door KMC gepatenteerde EcoProTeQ Coating (EPT) Anti-Roest behandeling. Dit is KMC's nieuwste doorbraak in roestbescherming. De voordelen van deze EcoProTeQ anti roest coating zijn optimale prestaties, maximale roestbestendigheid, minder lawaai en ook nog eens een geweldige look.
 
KMC fietskettingen.
FietsParts.nl levert alleen fietskettingen van het merk KMC. Wij hebben de beste ervaringen met de kettingen van KMC, bij andere merken was de ervaring vaak een stuk minder. Daarom onze keuze voor KMC. KMC heeft een uitgebreid assortiment met voor iedere fiets de juiste ketting.

Dry Weather Lube Cyclon Flesje 125ml
Cyclon Dry Weather Lube is een ketting smeermiddel dat speciaal ontwikkeld is voor droog weer en indoor trainingen. Niet geschikt voor natte...
4050
€ 12,95