Derailleur

Derailleurs maken het mogelijk dat de ketting bij derailleur schakelsysteem op de verschillende kettingbladen gelegd kan worden.

Bij de voorderailleur loopt de ketting tussen 2 plaatjes die bij het schakelen de ketting van het ene tandwielblad naar het andere tandwielblad overbrengt. Bij de achterderailleur loopt de ketting over de 2 derailleurwieltjes die op de kooi van de achterderailleur zijn bevestigd. Doordat tijdens het schakelen de kooi van de achterderailleur waarop de derailleurwieltjes zijn bevestigd zich verplaatst, verplaatst de ketting zich naar een ander achtertandwiel. 

De verschillen in de manier van het verplaatsen van de ketting bij de voor en achter derailleur zijn ook merkbaar bij het schakelen. 

De achterderailleur verplaatst door de manier van schakelen de ketting meestal gemakkelijker naar een ander tandwiel dan de voorderailleur. Ook speelt het kleinere verschil in aantal tanden van de achtertandwielen ten opzichte van de voortandwielen hierin een rol.

Wat ook een groot verschil maakt is dat de ketting bij de achtertandwielen zich verplaatst vanaf de onderzijde, aan de onderzijde staat veel minder spanning op de ketting dan aan de bovenzijde waar de ketting zich op de voortandwielen verplaatst.
Als tijdens het fietsen kracht wordt gezet, komt deze kracht op de ketting die aan de bovenzijde van het voortandwiel naar het achtertandwiel loopt, wat het verplaatsen van de ketting naar een ander voortandwielblad niet gemakkelijker maakt.

Wij adviseren er daarom altijd goed op te letten dat u bij het schakelen met de voorderailleur geen kracht zet op de pedalen. Zet voordat u gaat schakelen even aan zodat u wat snelheid heeft de beweeg tijdens het schakelen de pedalen rustig mee zonder druk, dit beïnvloedt het schakelen met de voorderailleur op een positieve manier. 

FietsParts levert verschillende voorderailleurs en achterderaileurs en ook diverse derailleur onderdelen zoals derailleurwieltjes van de merken Shimano en Sunrace.