Kettingkast Gazelle INFO

Gazelle Gesloten Kunststof Kettingkasten.

Een nieuw geschreven overzicht van de Gazelle gesloten Kettingkasten.

Is nog niet geheel af, komen nog meer foto's bij en alle linken werken nog niet.

Ook kleurlijsten moeten nog worden gemaakt.

Wij werken er hard aan dit zo spoedig mogelijk te doen, maar nu al heel veel info. 

Veel verschillende Gazelle kettingkasten, dus veel tekst met alle info die wij u kunnen geven, maar verdeeld in overzichtelijke hoofdstukken en veel foto’s ter verduidelijking, U hoeft dus niet alles te lezen, lees in elk geval wat voor u van belang is, en volg het door ons aangegeven stappenplan, hiermee komt u snel en simpel bij de juiste kettingkast !!! Wilt U Gazelle kettingkast expert worden dan mag u natuurlijk ook alles lezen :) 

Stappenplan

Volg onderstaand stappenplan en komt snel bij de juiste kettingkast. 

 1. Heeft de fiets een 38 tands Nexus crankstel of een 44 tands crankstel kies het juiste crankstel. Klik Hier voor de verschilllen in de crankstellen.
 2. Zoek bij een 38 tands nexus crankstel de juiste rechter trapascup met bevestiging voor de kettingkast op die nu op de fiets zit in ons overzicht van de verschillende trapascups met kettingkast bevestiging. Klik hier voor het overzicht van de trapascups.
 3. Onder het overzicht van de trapascups staan de verschillende trapascups met kettingkast bevestigingspunten nogmaals afgebeeld met de daarbij behorende Gazelle kettingkast(en), zoek hier naar de juiste kettingkast.
 4. Lees de informatie die bij de juiste kettingkast staat goed door, eventuele verschillen staan hier aangegeven en ook een alternatief model kettingkast als het originele model niet meer leverbaar is. De kettingkast zelf om te bestellen vindt u in onze webschop door op de betreffende link te klikken die bij de informatie over de kettingkasten staat.
 5. Zou u er aan de hand van al deze informatie niet aan uit komen dan vindt u onderaan deze informatie pagina informatie hoe wij u kunnen helpen. Dit lukt het beste aan de hand van foto's. Met alleen een framenummer lukt het helaas meestal niet. Klik hier voor verder informatie hoe wij u kunnen helpen

Ieder modeljaar een nieuwe collectie Gazelle fietsen.

Gazelle maakt elk modeljaar (in de fietsindustrie loopt een modeljaar van 1 oktober tot en met eind september) een nieuwe collectie fietsen waarbij ieder modeljaar aan de verschillende modellen fietsen een aantal onderdelen wordt gewijzigd. 

Model namen zoals b.v. Orange, Medeo, Chamonix etc.. worden vaak meerdere modeljaren gebruikt, zo is de Gazelle Orange al meer dan 20 modeljaren gemaakt in veel verschillende uitvoeringen met hierop verschillende onderdelen en kettingkasten. 

Van meerdere modellen Gazelle fietsen zijn ook speciale uitvoeringen gemaakt zoals b.v de Gazelle Orange Limited Edition. 

Daarom is niet aan te geven welke kettingkast b.v. op de Gazelle Orange past. Op de Gazelle Orange zijn in de verschillende modeljaren bijna alle modellen kettingkasten gemonteerd die Gazelle geleverd heeft. 

Een kettingkast voor b.v. een Gazelle Orange, dit kunnen dus verschillende zijn, dit is afhankelijk van het modeljaar. Bij het modeljaar gaat het om de productiedatum van de fiets, niet het moment van aankoop. 

Gazelle maakt veel verschillende kettingkasten, welke kettingkast past op mijn fiets.

Dit is niet zo'n probleem, wij leggen de verschillen uit tussen de meeste Gazelle kettingkasten en geven de alternatieven aan voor de niet meer leverbare Gazelle kettingkasten. 

De verschillen Stap voor Stap.

Stap 1
 

De onderstaande kettingkasten zijn allemaal geschikt voor 28 inch wielen. 

Crankstel met een 44 of 38 tands kettingblad

Voor het modeljaar 1996 was op de meeste Gazelle fietsen met gesloten kettingkast een crankstel gemonteerd dat op de rechter crank een kettingblad had met 44 tanden, vanaf 1996 is dit crankstel vervangen door het zogenaamde Nexus crankstel waarbij op de rechter crank een kettingblad is gemonteerd met 38 tanden en een disk op de voorzijde van de rechter crank die in de kettingkast valt en een doorsnee heeft van ± 90 mm. 

U hoeft dus geen tanden te tellen maar controleer of er een disk aanwezig is. 

Voor het 44 tands crankstel is nog meer 1 model kettingkast leverbaar, deze staat aangegeven direct onder de crankstellen. In combinatie met het 38 tands crankstel met disk kunnen verschillende kettingkasten gemonteerd zijn, volg voor het crankstel met 38 tanden stap 2 van het stappenplan 

Naar het stappenplan

 

Verschil Nexus 38 tands en 44 tands crankstel fiets 

 

Gazelle Kettingkast voor crankstel met 44 tands kettingblad.  

Kettingkast Gazelle voor 44 tands kettingblad 

De modellen kettingkasten die Gazelle heeft geleverd voor het crankstel met een 44 tands kettingblad zijn door Gazelle niet meer leverbaar. Hiervoor is het alternatief de Kettingkast 42-46 Tands / 26-28 Inch Hesling Kunststof die zonder problemen past op Gazelle fietsen met een 44 of 46 tands kettingblad.

Deze Kettingkast 42-46 Tands / 26-28 Inch Hesling Kunststof is in verschillende kleuren leverbaar.

Deze kettingkast wordt niet op de rechter trapas cup vastgezet maar op een stalen beugel die aan het frame wordt gemonteerd. In deze fietsen is dus een rechter trapas cup zonder kettingkastbeugel gemonteerd. 

(Foto stalen beugel kettingkast) 

Klik hier voor de Hesling kettingkast 42-46 Tands / 26-28 Inch Kunststof.
 

Gazelle Kettingkasten voor crankstel met een 38 tands kettingblad. 

Gazelle Rechter crank 38 tands met disk

 

De meeste modellen Gazelle kettingkasten voor een Nexus crankstel met een ± 90mm disk en 38 tands kettingblad worden specifiek voor Gazelle geproduceerd en hebben speciale montage punten waarmee deze aan de voorzijde wordt vastgezet op de bevestigingspunten die geïntegreerd zijn met de rechter trapas cup van de inslag trapas.
 

Het model van de rechter trapas cup van de inslag trapas en het model van de Gazelle kettingkast zijn dus aan elkaar gelinkt.
 

Gazelle heeft ook in enkele fietsen met gesloten kettingkast een trapas gemonteerd met schroefdraad, dus geen inslag trapas. Bij de trapassen met schroefdraad zijn geen montagepunten voor de kettingkast geïntegreerd in de rechter trapas cup, maar zit er een metalen montageplaat voor montage van de kettingkast tussen de rechter trapas cup en het frame gemonteerd.

Op de Gazelle fietsen met een metalen montageplaat tussen het frame en de trapas hoeft niet altijd een originele Gazelle kettingkast gemonteerd te worden maar past soms ook een universele kettingkast van hetzelfde model.

Als een universele kettingkast te gebruiken is staat dit bij het model Gazelle kettingkast in dit overzicht aangegeven.
 

Universele kettingkast voor een Gazelle fiets met inslag trapas met montagepunten voor de kettingkast

De meeste Gazelle kettingkasten die aan de voorzijde worden vastgezet op de bevestigingspunten die geïntegreerd zijn in de rechter trapas cup hebben specifieke montagepunten en kunnen daarom niet worden vervangen door een universele kettingkast.

Voor een enkele model trapas (trapas met kettingkastbeugel) maar niet voor de meeste modellen trapassen is een universele Hesling Excelle kettingkast pas te maken, dit is een hele klus waarbij behoorlijk wat moet worden aangepast en uitgefreesd. Hiervan zijn filmpjes te vinden op YouTube. Let wel op de bevestigingspunten voor de kettingkast op de trapas. Bij deze filmpjes wordt alleen aangegeven dat het een Gazelle kettingkast is, niet welk model Gazelle kettingkast. Wij hebben de ervaring dat het pas maken meestal niet zo'n succes wordt, daarom is ons advies monteer op een Gazelle fiets een originele Gazelle kettingkast.
 

Stap 2
 

Indeling aan de hand van de rechter trapas cup van de Gazelle inslag trapassen.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende rechter trapas cups van de inslag trapassen die Gazelle heeft gemonteerd, u kunt gemakkelijk nagaan aan de hand van dit overzicht welke trapas in uw fiets is gemonteerd.
 

Aan de hand van de rechter trapas cup en de foto van de kettingkast kunt u bepalen welke kettingkast nu op uw fiets is gemonteerd en welke kettingkast u kunt gebruiken als alternatief als de originele kettingkast niet meer leverbaar is.
 

Overzicht van de rechter trapascups met geïntegreerde montagepunten voor de kettingkast die Gazelle heeft gemonteerd.

Kettingkast bevestiging Gazelle op rechter cup inslag trapas

Hierboven een overzicht van de door Gazelle gemonteerde rechter cups met kettingkast bevestiging van de inslag trapassen.

Controleer welke trapascup in uw fiets is gemonteerd en zoek hieronder de juist rechter cup op deze infopagina, de passende kettingkasten staan daar bij de trapas cup vermeld.
In 2016 heeft de rechter cup met beugel en bajonet een kleine wijziging ondergaan, daarom staan er 2 foto's en de jaartallen vermeld. De kettingkast die gelinkt is aan de trapas met beugel of bajonet past op de versie van voor en na 2016. 

Naar het stappenplan.
 

Stap 3 & 4 

De trapas cup met kettingkast beugel.

 

Gazelle Rechter trapas cup inslag trapas met kettingkast beugel 

Dit type trapas is er maar in 1 lengte geleverd namelijk ± 127/128 mm.
 

De kettingkast die nog leverbaar is door Gazelle voor montage op deze trapas cup is de Gazelle Linea kettingkast.

Modellen die op deze trapas cup gemonteerd zijn en niet meer leverbaar zijn zijn de Elite, Upgrade en Linea New kettingkast, hiervoor kunt u als alternatief de Gazelle Linea kettingkast gebruiken. 

Let Op !!! De Gazelle Linea kettingkast is er in 2 verschillende lengte, de korte en lange uitvoering.

Gazelle Linea Kettingkast.

Gazelle Linea kettingkast in een korte en lange uitvoering leverbaar

 

Gemonteerd door Gazelle vanaf 1996 tot op heden.
 

Deze kettingkast is in veel kleuren geleverd door Gazelle van al deze kleuren zijn nog enkele kleuren leverbaar.
 

Achterkapje niet los leverbaar. 

Van de Gazelle Linea Kettingkast is het achterste kapje NIET los leverbaar door Gazelle, dit wordt alleen geleverd bij een complete kettingkast. er zijn wel kapjes die er op lijken zoals van de Xcero kettingkast maar deze passen niet ! 

De Gazelle Linea kettingkast wordt geleverd met. 

Deze kettingkast wordt geleverd met 4 parkers en een beugeltje waarmee de kettingkast op de achtervork wordt vastgezet. Dit beugeltje moet vervangen worden als de kettingkast wordt gebruikt als alternatief voor de niet meer leverbare kettingkasten zoals Elite, Upgrade of Linea New.
Dit beugeltje is eenvoudig te vervangen. 

Let op deze kettingkast is er in 2 verschillende lengte maten.

U kunt de juiste lengte maat eenvoudig bepalen door de afstand tussen het hart van de trapas en het hart van de  achteras op te meten, we zijn bij deze meting uitgegaan dat het wiel, wat verstelbaar is om de ketting te stellen ongeveer in het midden van de achtervork staat.

Voor de korte uitvoering is de afstand tussen het hart van de trapas en het hart van de achteras ± 45 cm. De totale lengte van de kettingkast is ± 61 cm. 

Voor de lange uitvoering is de afstand tussen het hart van de trapas en het hart van de achteras ± 49 cm. De totale lengte van de kettingkast is ± 65 cm.  

Let Op !!!

Niet alleen de afmetingen bepalen dat deze kettingkast past, ook moet om deze kettingkast te kunnen monteren de rechter trapascup met beugels gemonteerd zijn !!!

 

Gazelle Linea opmeten verschil korte en lange uitvoering

 

Extra uitgefreesd gedeelte voor versnelling Gazelle Linea kettingkast. 

Deze kettingkast wordt geleverd met een extra uitgefreesd deel in de opening voor het achterwiel. Deze extra ruimte is nodig voor de cassette joint van de Shimano Nexus versnelling.
Omdat deze extra opening er na de productie van de kettingkast wordt uitgefreesd kan het er uit zien alsof het lijkt dat er hier iets is afgebroken, maar dit is niet het geval. 

Gazelle Linea kettingkast uitgefreesd gedeelte

 Los achter kapje Gazelle Linea kettingkast.

Het losse achter kapje van de Gazelle linea kettingkast wordt niet los geleverd door Gazelle.

Er zijn achter kapjes die er veel op lijken zoals van de Xcero kettingkast, maar deze wijken wat vorm betreft te veel af en PASSEN NIET !!!  

Klik hier voor de Linea kettingkasten in de korte uitvoering. 

Klik hier voor de Linea kettingkasten in de lange uitvoering. 

Niet meer leverbare Gazelle Kettingkasten gemonteerd op de rechter trapas cup met kettingkastbeugel 

De Gazelle Elite kettingkast.

Gazelle Elite Kettingkast 

Gemonteerd door Gazelle vanaf 2002 tm 2004. 

Deze kettingkast is niet meer leverbaar door Gazelle, van deze kettingkast zijn ook geen losse sierkapjes meer leverbaar als alternatief hiervoor kunt u de Linea kettingkast in de korte uitvoering gebruiken.

Klik hier voor de Gazelle Linea kettingkast in de korte uitvoering.
 

De Gazelle Upgrade kettingkast

Gazelle Upgrade kettingkast

 

Gemonteerd door Gazelle vanaf 2005 tm 2012. 

Deze kettingkast is niet meer leverbaar door Gazelle, van deze kettingkast zijn ook geen losse sierkapjes meer leverbaar als alternatief hiervoor kunt u de Gazelle Linea kettingkast in de korte uitvoering gebruiken. 

Klik hier voor de Gazelle Linea kettingkast in de korte uitvoering.
 

De Gazelle Linea New Kettingkast

 

Gemonteerd door Gazelle vanaf 2003 tm 2004.
 

Deze kettingkast is niet meer leverbaar door Gazelle, van deze kettingkast zijn ook geen losse sierkapjes meer leverbaar als alternatief hiervoor kunt u de Gazelle Linea kettingkast in de Lange uitvoering gebruiken.
 

Klik hier voor de Gazelle Linea kettingkast in de lange uitvoering.
 

De trapas cup met beugelring.

Gazelle trapas cup met kettingkast beugelring
Deze trapas is er maar in 1 lengte geleverd namelijk ± 127/128 mm. 

De kettingkast die nog leverbaar is door Gazelle voor montage op deze trapas cup met beugelring is de Gazelle Mildly Geometric kettingkast.

De kettingkast die op deze trapas cup met beugelring gemonteerd is en niet meer leverbaar is door Gazelle is de New Edge kettingkast, hiervoor kunt u als alternatief de Gazelle Mildly Geometric kettingkast gebruiken. 
 

Gazelle Mildly Geometric Kettingkast.

Gazelle Mildly Geometric kettingkast

 

Gemonteerd door Gazelle vanaf 2006 tm 2013. 

Deze kettingkast is in meer dan 150 verschillende kleuren geleverd door Gazelle, op dit moment zijn hiervan nog enkele kleuren leverbaar, alleen de kleuren die u op onze webshop vind zijn nog leverbaar door Gazelle. 

Losse sierkapjes 

Sierkapje Gazelle Mildly kettingkast 

Van de Gazelle Mildly Geometric kettingkast zijn ook de losse sierkapjes leverbaar die gemonteerd zijn aan de achterzijde en in het midden van de kettingkast.

De sierkapjes zijn in het verleden in meer dan 150 verschillende kleuren geleverd door Gazelle hiervan zijn nog enkele kleuren leverbaar.

Deze sierkapje worden alleen geleverd als setje voor de voor en achterzijde, losse achterkapjes worden niet geleverd door Gazelle. 

De Gazelle Mildly Geometric kettingkast voor elektrische fietsen. 

De Gazelle Mildly Geometric kettingkast is door Gazelle ook op elektrische fietsen gemonteerd. Deze Mildly Geometric kettingkast speciaal voor elektrische fietsen heeft aan de achterzijde een extra opening waar de accukabel door naar binnen loopt.

De Gazelle Mildly kettingkast speciaal voor elektrische fietsen met deze extra opening aan de achterzijde voor de accukabel is niet meer leverbaar door Gazelle. 

De extra opening voor de accukabel is vrij eenvoudig met behulp van b.v. een dreumel zelf in de Gazelle Mildly Geometric kettingkast te maken, waarna deze kettingkast zonder problemen is te gebruiken voor een elektrische Gazelle fiets met trapascup met beugelring voor de bevestiging van de kettingkast. Bij uw oude Mildly kettingkast voor E-bike kunt u zie hoe groot deze extra opening moet zijn en waar deze zit.
 

Gazelle Mildly kettingkast opening accukabel E-bike 

 

Klik hier voor de nog leverbaar kleuren van de Gazelle Mildy Geometric kettingkast. 

Klik hier voor de nog leverbaar kleuren sierkapjes van de Gazelle Mildy Geometric kettingkast.

 

Niet meer leverbare Gazelle kettingkasten gemonteerd op de rechter trapascup met beugelring

 

De Gazelle New Edge Kettingkast

Gazelle New Edge kettingkast 

Gemonteerd door Gazelle vanaf 2006 tm 2010. 

Deze kettingkast is niet meer leverbaar door Gazelle, ook zijn de sierkapjes van deze kettingkast niet meer leverbaar.

Als alternatief voor de kettingkast of voor de losse sierkapjes kunt u de Gazelle Mildly Geometrix kettingkast of sierkapjes gebruiken. 

De sierkapjes van de Gazelle Mildly Geometric kettingkast passen ook zonder problemen op de Gazelle New Edge kettingkast.
 

De sierkapjes van de Gazelle New Edge kettingkast.

Het verschil tussen de Gazelle New Edge kettingkast en de Gazelle Mildly Geometric kettingkast is alleen de vorm van de buitenzijde van de sierkapjes die in het midden en aan de achterzijde in de kettingkast gemonteerd zijn. De boven en onderkap van deze twee kettingkasten zijn exact hetzelfde waardoor ook de sierkapjes van de Gazelle Mildly Geometric kettingkast ondanks dat deze aan de buitenzijde anders van vorm zijn passen op de Gazelle New Edge kettingkast waarvan de losse sierkapjes niet meer leverbaar zijn. De sierkapjes worden vastgezet op de boven en onderkap die van deze twee kettingkasten exact hetzelfde is.
 

Sierkapje Gazelle Mildly kettingkast heeft puntvorm aan binnenzijde
 

Klik hier voor de nog leverbaar kleuren van de Gazelle Mildy Geometric kettingkast. 

Klik hier voor de nog leverbaar kleuren sierkapjes van de Gazelle Mildy Geometric kettingkast.

 

De trapas cup met Bajonetsluiting voor kettingkast montage.

Gazelle Trapas cup met Bajonet aansluiting kettingkast 

Deze trapas is gemonteerd in 2 lengte namelijk ± 127/128 mm en ± 132/133 mm. 

Trapas met bajonetsluiting van ±132/133 mm.

De kettingkast die gemonteerd is op deze trapas cup is de Gazelle Flow-Line kettingkast. 

 

Gazelle Flow-Line Kettingkast

Gazelle Flow-Line kettingkast onderzijde loopt omhoog 

Deze kettingkast is gemakkelijk te herkennen aan zijn specifieke vorm waarbij de onderzijde van de kettingkast aan de achterkant omhoog loopt. De automatische kettingspanner met wieltje is ook een duidelijk herkenningspunt. 

De Gazelle Flow-Line kettingkast is door Gazelle in 2 uitvoeringen gemaakt namelijk de Flow-Line I en Flow-Line II.

De verschillen tussen de Gazelle Flow-Line I en Flow-Line II kettingkast. 

De opbouw van deze 2 uitvoeringen van de Gazelle Flow-Line kettingkast is totaal verschillend.

De Flow-Line I bestaat uit 4 onderdelen, een montagepaneel, een achterzijde, een voorzijde en een achterkapje.

De Flow-Line II bestaat uit 3 onderdelen, een achterzijde, een voorzijde en een achterkapje.

Alleen het achter kapje van de Flow-Line I en de Flow-Line II is hetzelfde, de andere onderdelen zijn totaal anders.

Van de Flow-Line I kettingkast is alleen het achterkapje nog leverbaar door Gazelle, het montagepaneel, de achterzijde en de voorzijde zijn niet meer leverbaar. 

De Flow-Line I kettingkast kan zonder problemen worden vervangen door de Flow-Line II kettingkast.
De voorzijde of achterzijde van de Flow-Line II past niet op de Flow-Line I kettingkast. De voor en achterzijde van de Flow-Line I kettingkast moeten daarom beide worden vervangen door de voor en achterzijde van de Flow-Line II kettingkast. Het montagepaneel van de Flow-Line I kettingkast komt bij de Flow-Line II te vervallen. Bij de Flow-Line II is het montagepaneel geïntegreerd in de achterzijde. Een complete Flow-Line II kettingkast bestaat daarom uit 3 delen de Flow-Line I bestaat uit 4 delen.

Hoe is het verschil te zien tussen de Flow-Line I en Flow-Line II 

 

Verschil Gazelle Flowline I en II kettingkast

Bij de Flow-Line I kettingkast loopt de achterzijde door naar de voorzijde, daardoor heeft de voorzijde van de Flow-Line I kettingkast een duidelijke naad.
De Gazelle Flow-Line II kettingkast heeft geen naad en bestaat de voorzijde uit een geheel.  

De Gazelle Flow-Line I Kettingkast 

Gazelle Flowline I Kettingkast 

De Flow-Line I kettingkast is door Gazelle gemonteerd van 2010 tm 2012. 

De Gazelle Flow-Line I kettingkast bestaat uit 4 onderdelen. 

 1. Een montagepaneel.
 2. Een achterzijde.
 3. Een voorzijde.
 4. Een achterkapje.

Het montagepaneel, de achterzijde en de voorzijde van de Flow-Line I kettingkast zijn niet meer leverbaar.

Het alternatief hiervoor is de achterzijde en voorzijde van de Flow-Line II kettingkast, die dan samen moeten worden vervangen. De losse voor of achterzijde van de Flow-Line II past niet op de Flow-Line I kettingkast. 

De Gazelle Flow-Line II kettingkast. 

Gazelle Flowline II Kettingkast 

De Flow-Line II kettingkast is door Gazelle gemonteerd van 2013 tot heden. 

De Gazelle Flow-Line II kettingkast bestaat uit 3 delen. 

 1. Een achterzijde.
 2. Een voorzijde.
 3. Een achterkapje.

Voorzijde Flow-Line II kettingkast in 2 verschillende vormen. 

De voorzijde van de Gazelle Flow-Line II kettingkast wordt in 2 verschillende uiterlijke vormen geleverd door Gazelle, deze zijn onderling uitwisselbaar en meestal is per kleur maar 1 vorm leverbaar. Het verschil is de vorm van het middendeel van de voorzijde. 

Gazelle Flowline II kettingkast Verschil in design voorzijde 

Nog leverbare kleuren van de Flowline Kettingkast. 

De voorzijde, achterzijde en achterkapjes van de Gazelle Flow-Line II kettingkast kunt u vinden in onze webshop in verschillende kleuren. 

Gazelle heeft deze FlowLine kettingkast onderdelen in heel veel verschillende kleuren geleverd in het verleden.
 

Bies in verschillende kleuren 

De voorzijde van de Gazelle Flow-Line kettingkast is niet alleen in verschillende kleuren geleverd maar heeft ook nog rond het transparante deel van de kettingkast verschillende kleuren biezen.

 

Gazelle Flowline II Kettingkast bies in verschillende kleuren 

Heel veel van deze kleuren zijn door Gazelle niet meer leverbaar, een aantal kleuren nog wel.

Regelmatig verdwijnen kleuren van deze nog leverbaar kleuren uit het assortiment bij Gazelle. 

Om die reden hebben wij niet alle door Gazelle nog leverbaar kleuren aan onze webshop toegevoegd. 

Klik hier voor de achterzijde van de Flowline II kettingkast. 

Klik hier voor de voorzijde van de Flowline II kettingkast. 

Klik hier voor de achterkapjes van de Flowline II kettingkast die ook te gebruiken zijn voor de Flowline I. 

 

De Gazelle inslag trapas met bajonetsluiting lengte ± 127/128 mm.

Gazelle Trapas cup met Bajonet aansluiting kettingkast 

De kettingkast die gemonteerd wordt in combinatie met deze trapas cup is de Gazelle Next kettingkast. 

Gazelle Next Kettingkast 

Deze kettingkast is gemakkelijk te herkennen aan het middendeel dat op de fiets is gemonteerd waarop de boven en onderkap wordt geplaatst. 

Gazelle Next Kettingkast middendeel 

Deze Gazelle Next kettingkast is leverbaar in 2 uitvoeringen, het verschil maakt de versnelling van de fiets.
 

Met ruimte voor schakelblok op de achteras. 

Een uitvoering voor het versnelling systeem dat een schakelblok heeft op de achteras zoals b.v. Shimano Nexus 3 versnellingen. Bij deze Gazelle Next kettingkast is het kapje aan de achterzijde breder zodat er ruimte is voor het schakelblok op de achteras.
 

Zonder ruimte voor schakelblok op de achteras. 

Een uitvoering voor het versnelling systeem dat geen schakelblok heeft op de achteras zoals b.v. Shimano Nexus 7, Nexus 8 of een fiets met terugtraprem zonder versnellingen. Het kapje aan de achterzijde van deze kettingkast bied geen ruimte voor een schakelblok op de achteras.

 

Gazelle Next Kettingkast verschil achterkapje voor schakelblok 

Gazelle Next kettingkast voor met schakelblok op de achteras

Gazelle Next Kettingkast met ruimte schakelblok 

Deze uitvoering van deze Next kettingkast is o.a. geschikt voor Gazelle fietsen met Shimano Nexus 3 versnelling waarop door Gazelle tijdens de productie van de fiets de Gazelle Next kettingkast is gemonteerd. 

Deze Next kettingkast is momenteel nog maar in 1 kleur leverbaar maar is in het verleden in verschillende kleuren geleverd door Gazelle. 

Achterkapje Gazelle Next Kettingkast 

Het losse achterkapje van de Gazelle Next kettingkast voor Gazelle fietsen met schakelblok wordt niet los geleverd door Gazelle.


Klik hier voor de Gazelle Next kettingkast voor Gazelle fietsen met schakelblok. 

Gazelle Next kettingkast voor zonder schakelblok op de achteras 

Gazelle Next Kettingkast zonder ruimte schakelblok 

Deze uitvoering van deze Next kettingkast is o.a. geschikt voor Gazelle fietsen met Shimano Nexus 7, Nexus 8 versnelling of met terugtraprem zonder versnelling waarop door Gazelle tijdens de productie van de fiets de Gazelle Next kettingkast is gemonteerd. 

Deze Next kettingkast is momenteel door Gazelle nog maar in enkele kleuren leverbaar, in het verleden is deze kettingkast door Gazelle in veel meer kleuren geleverd. 

Klik hier voor de Gazelle Next kettingkast voor Gazelle fietsen zonder schakelblok. 

Trapas zonder montagepunten voor de kettingkast.

 

Gazelle trapas cup zonder bevestiging kettingkast 

Deze trapas is gemonteerd in 2 lengtes namelijk ± 127/128 mm en ± 132/133 mm.

 

Trapas ± 132/133 mm zonder bevestigingspunten voor de kettingkast in combinatie met metalen bevestigingsplaat voor de kettingkast.

Gazelle trapascup met stalen bevestigingsplaat voor Xcero kettingkast 

Rechter trapascup zonder kettingkast bevestigingspunten gecombineerd met een metalen bevestigingsplaat die tussen de trapascup en het frame is gemonteerd, controleer of de afmetingen van deze plaat op uw fiets overeenkomen met die van de bovenstaande foto.

Deze bevestigingsplaat kan ook gemonteerd zijn in combinatie met een 132/133mm lange trapas met schroefdraad, deze staat rechts afgebeeld op de foto, ook dan zijn de onderstaande kettingkasten te gebruiken. Let wel op de verschillen tussen Xcero en Finura ! 

De kettingkasten die gemonteerd zijn op de bovenstaande metalen bevestigingsplaat in combinatie met de rechter trapas cup zonder bevestigingspunten voor de kettingkast en een 132/133mm lange trapas zijn de Gazelle Xcero en Finura kettingkast. 

 

De verschillen tussen de Gazelle Xcero en Finura kettingkast 

De Gazelle Xcero en Finura kettingkast zijn onderling niet uitwisselbaar 

Beide kettingkasten zijn even lang maar de uitsparing voor het achterwiel bij de Xcero en Finura kettingkast zit op een andere plaats.
 

Finura en Xcero kettingkast bestaan uit 3 delen.

Beide kettingkasten bestaan uit een achterzijde waarop een voorzijde wordt geklikt en een los achterkapje.
 

Deze kettingkasten lijken op het eerste gezicht erg veel op elkaar maar toch zijn deze kettingkasten gemakkelijk en duidelijk te herkennen.
 

Op de voorzijde en achterzijde van de kettingkasten is het verschil duidelijk te zien.

De Gazelle Finura en Xcero kettingkast hebben in het midden een open gedeelte. De vorm van deze opening aan de voorzijde bij de crank is duidelijk verschillend. Bij de Finura kettingkast loopt de bolling naar de voorzijde, bij de Xcero kettingkast naar de achterzijde (zie onderstaande foto).
 

Verschil Gazelle Xcero & Finura kettingkast 

De bevestigingsbeugeltjes voor aan de achterzijde zijn ook verschillend.

Het bevestigings beugeltje waarmee deze Finura en Xcero kettingkast aan de achterzijde wordt vastgezet is verschillend (zie ondertstaande foto). 

Let op deze 2 herkennings punten en kies zo de juiste kettingkast ! 

Verschil in beugels achterzijde Gazelle Xcero & Finura kettingkast 

Gazelle Xcero Kettingkast

Gazelle Xcero Kettingkast 

De Xcero kettingkast is door Gazelle gemonteerd van 2013 tot heden. 

Deze kettingkast bestaat uit 3 delen, een achterzijde, een voorzijde die op de achterzijde wordt vastgeklikt en een achterkapje. De meeste kettingkasten hebben een boven en onderkap deze Xcero kettingkast heeft een achter en voorzijde. 

Let Op !!!

Een kettingkast die heel veel op de Xcero kettingkast lijkt is de Finura kettingkast, deze kettingkast bestaat ook uit een achterzijde waarop een voorzijde wordt vastgeklikt, en wordt gemonteerd op dezelfde trapascup en stalen bevestingingsplaat. Deze kettingkasten zijn onderling niet uitwisselbaar. 

KLIK HIER voor een uitgebreide beschrijving van de verschillen tussen de Gazelle Xcero en Finura kettingkast 
 

Gazelle Xcero kettingkast bestaat uit 3 delen.

De Gazelle Xcero kettingkast bestaat uit een voorzijde, een achterzijde en een achterkapje

De achterzijde van de Xcero kettingkast wordt bij de trapas op een metalen montageplaat gemonteerd die tussen de cup van de trapas en het frame is gemonteerd en aan de achterkant wordt de achterzijde vastgezet door middel van 2 montage onderdelen, het bevestigingsblokje en het beugeltje.

De Voorzijde, Achterzijde en het Achterkapje worden los geleverd, deze Gazelle Xcero kettingkast wordt niet als een geheel geleverd. 

Universele Hesling Xcero kettingkast. 

Verschil tussen de Universele Hesling  Xcero kettingkast en de Gazelle Xcero kettingkast.

Verschil Gazelle en Hesling Xcero kettingkast. 

De Xcero kettingkast wordt ook door Hesling de fabrikant die de kettingkast ook voor Gazelle produceert op de markt gebracht als universele kettingkast. Tussen de universele Hesling Xcero kettingkast en de Gazelle Xcero kettingkast zit een verschil in de plaats en de afmeting van de uitsparing voor het achterwiel. Bij de Universele Hesling Xcero kettingkast is deze uitsparing 1 cm naar achter geplaatst en deze 11 cm breed, bij de Gazelle Xcero kettingkast is de uitsparing 9,5 cm breed dus 1,5 cm kleiner. Deze uitsparing van de universele kettingkast is eventueel aan te passen alleen ontstaat er dan een extra grote ruimte bij het achterwiel die 2,5 cm groter is (1.5 cm groter en 1 cm verschil in plaatsing).

Wij adviseren daarom op een Gazelle fiets geen universele Xcero kettingkast te monteren. 

Klik hier voor de voorzijde van de Gazelle Xcero kettingkast. 

Klik hier voor de achterzijde van de Gazelle Xcero kettingkast. 

Klik hier voor het achterkapje van de Gazelle Xcero kettingkast. 

Klik hier voor het montageblokje voor de achterzijde van de Gazelle Xcero kettingkast. 

Klik hier voor het montagebeugeltje voor de achterzijde van de Gazelle Xcero kettingkast.

 

Nog leverbare kleuren van de Gazelle Xcero Kettingkast.

De voorzijde, achterzijde en achterkapjes van de Gazelle Xcero kettingkast kunt u vinden in onze webshop in verschillende kleuren. 

Gazelle heeft deze Gazelle Xcero kettingkast onderdelen in veel verschillende kleuren geleverd in het verleden. Veel van deze in het verleden geleverde kleuren zijn door Gazelle niet meer leverbaar. Een aantal kleuren nog wel. Regelmatig verdwijnen kleuren van deze nog leverbaar kleuren uit het assortiment bij Gazelle. Om die reden hebben wij niet alle door Gazelle nog leverbaar kleuren aan onze webshop toegevoegd. 

Als de kettingkast van een fiets kapot is wil je die natuurlijk als dit nog mogelijk is liefst door de originele kleur vervangen. wij hebben voor de kleuren die nog leverbaar zijn door Gazelle de volgende oplossing gevonden. 

We hebben een lijst gemaakt van de op een bepaald moment nog leverbaar kleuren van de Gazelle Xcero kettingkast voorzijde, achterzijde en achterkapje. Omdat er regelmatig kleuren verdwijnen die Gazelle nog levert kan het zijn dat een kleur die in deze lijst staat niet meer leverbaar is. Wilt u een kettingkast onderdeel bestellen in een kleur die in deze lijst staat stuur ons dan een mailtje, we controleren of dit onderdeel in die kleur op dat moment nog leverbaar is door Gazelle en geven u aan hoe u dit onderdeel kunt bestellen. 

Een kettingkast onderdeel bestellen in een bepaalde kleur en hierbij vermelden dat u dit in een andere kleur geleverd wilt hebben gaat dus niet !!! U krijgt dan het kettingkastonderdeel geleverd in de kleur die u heeft besteld niet in de kleur die u hierbij heeft vermeld !!! 

Wij proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden.

Kleuren die niet in deze lijst staan kunnen wij niet leveren ! 

Klik hier voor de lijst met nog leverbare kleuren van de Gazelle Xcero kettingkast. 

Montage Xcero Kettingkast 

Om de achterzijde van de Xcero kettingkast te kunnen monteren moet de rechter crank van de fiets worden verwijderd. Om de rechter crank van een spie-loos crankstel op een veilige manier te verwijderen is een crankafnemer nodig. 

De klik hier voor de crankafnemer. 

 

Gazelle Finura Kettingkast.

Gazelle Finura Kettingkast 

 

De Finura kettingkast is door Gazelle gemonteerd van 2017 tot heden. 

Deze kettingkast bestaat uit 3 delen, een achterzijde, een voorzijde die op de achterzijde wordt vastgeklikt en een achterkapje. De meeste kettingkasten hebben een boven en onderkap deze Finura kettingkast heeft een achter en voorzijde. 

Let Op !!!

Een kettingkast die heel veel op de Finura kettingkast lijkt is de Xcero kettingkast, deze kettingkast bestaat ook uit een achterzijde waarop een voorzijde wordt vastgeklikt, en wordt gemonteerd op dezelfde trapascup en stalen bevestingingsplaat. Deze kettingkasten zijn onderling niet uitwisselbaar. 

KLIK HIER voor een uitgebreide beschrijving van de verschillen tussen de Gazelle Finura en Xcero kettingkast  

De Gazelle Finura kettingkast bestaat uit een voorzijde, een achterzijde en een achterkapje

De achterzijde van de Finura kettingkast wordt bij de trapas op een metalen montageplaat gemonteerd die tussen de cup van de trapas en het frame is gemonteerd en aan de achterkant wordt de achterzijde vastgezet door middel van een metalen beugeltje. 

De Gazelle Finura kettingkast wordt alleen als complete kettingkast zonder het achterste bevestigingsbeugeltje geleverd door Gazelle. 

Het losse achterkapje, voorzijde of achterzijde zijn dus niet los leverbaar ! 

Het achterste bevestigingsbeugeltje van deze Finura kettingkast is niet geschikt voor de Gazelle elektrische fietsen met middenmotor. 

 

Klik hier voor de Finura kettingkast. 

Klik hier voor het montagebeugeltje voor de achterzijde van de Gazelle Finura kettingkast.

Montage Finura Kettingkast 

Om de achterzijde van de Finura kettingkast te kunnen monteren moet de rechter crank van de fiets worden verwijderd. Om de rechter crank van een spie-loos crankstel op een veilige manier zodat de crank niet beschadigd te verwijderen is een crankafnemer nodig.
 

De klik hier voor de crankafnemer.

Finura kettingkast voor E-Bikes met middenmotor

De Finura kettingkast is ook gemonteerd op verschillende Gazelle E-bikes met middenmotor. De Finura kettingkast voor E-bike's met middenmotor heeft andere bevestigingspunten en ook de uitsparingen voor het voortandwiel en het achterwiel zitten op andere plaatsen. Deze Finura kettingkast voor niet elektrische fietsen is daarom niet voor E-bikes van Gazelle te gebruiken.
 

Trapas ± 127/128 mm zonder bevestigingspunten voor de kettingkast .

De kettingkast die gemonteerd is in combinatie met de trapas cup zonder bevestigingspunten voor de kettingkast is de kunststof kettingkast geschikt voor een 44 tands crankstel (Zie info bovenaan de pagina of klik hier) en de lakdoek kettingkast van de Gazelle Tour Populair omafiets.
 

Overige Gazelle Kettingkasten.

Kettingkasten die u niet vindt in dit overzicht zijn o.a. de Gazelle kettingkasten voor E-Bike’s met middenmotor. 

Informatie over deze kettingkasten volgt.

 

Stap 5

Hulp nodig bij het zoeken naar de juiste kettingkast 

Klik hier om terug te gaan naar het stappenplan.
 

Komt u er na deze informatie nog niet en uit en heeft u hulp nodig lees dan eerst de onderstaande info !!! 

Kettingkast van een bepaald model fiets, b.v. Orange. 

Gazelle brengt ieder modeljaar een nieuwe collectie fietsen op de markt waarvan ten opzichte van het vorige modeljaar verschillende onderdelen zijn gewijzigd waaronder bijvoorbeeld ook de kettingkast.  

Model namen van fietsen worden vaak meerdere modeljaren gebruikt zo is b.v de Gazelle Orange al meer dan 20 modeljaren gemaakt door Gazelle met hierop in de loop der jaren bijna alle kettingkasten die Gazelle heeft geleverd. 

De vraag ik zoek een kettingkast van een Gazelle Orange, hiermee kunnen we helaas helemaal niets. 

De kettingkast zoeken op framenummer. 

Lees eerst de onderstaande informatie, stuur ons niet alleen het framenummer maar ook 2 zelfgemaakt foto's !!! 

Wij kunnen in het systeem van Gazelle een fiets zoeken op framenummer dit kan met fietsen die geproduceerd zijn na 2006, voor 2006 registreerde Gazelle de fietsen nog niet op framenummer. 

Het probleem waar we helaas vaak tegen aanlopen is dat als de originele kettingkast niet meer leverbaar is, deze ook niet meer aangegeven staat in de onderdelenlijst van de fiets bij Gazelle. Wij kunnen dan niet nagaan welk model kettingkast op de fiets van het framenummer is gemonteerd. 

Ook is voor ons bijna niet na te gaan wanneer een kettingkast wel staat aangegeven of dit de originele kettingkast is die tijdens de productie op de fiets is gemonteerd of dit een alternatief is omdat b.v. de originele kettingkast niet meer leverbaar is. 

We komen dus met zoeken op frame nummer naar een Gazelle kettingkast lang niet altijd uit op de juiste kettingkast. 

Wij kunnen wel een 100% zeker antwoord geven, aan de hand van foto's. 

Wij hebben hiervoor 2 duidelijke foto's nodig die gemaakt zijn buiten in het daglicht. 

Helaas ontvangen we regelmatig donkere en onduidelijke foto's waarmee we niets kunnen. Onze ervaring is dat foto's die buiten in het daglicht genomen zijn veel duidelijker zijn en de kleur beter te zien is zodat we ook indien nodig ook een kleur advies kunnen geven. 

De twee foto's die wij nodig hebben zijn de volgende. 

Een duidelijke foto waarop de gehele fiets te zien is, deze foto nemen vanaf de zijkant van de fiets met de kettingkast naar de lens toe. 

Een duidelijke foto waarop de gehele kettingkast te zien is, deze kettingkast mag stuk zijn dit is geen probleem, wel alle onderdelen die van de kettingkast aanwezig zijn mee fotograferen, de kettingkast mag gemonteerd zijn op de fiets maar mag ook gedemonteerd gefotografeerd worden.

(Voorbeeld foto voor vraag kettingkast) 

Ons Email adres is: info@fietsparts.nl 

Hoe is het modeljaar van een Gazelle fiets vast te stellen? 

Het gaat om de productiedatum van de fiets, niet het moment van aankoop.

Het juiste modeljaar is vast te stellen aan de hand van het framenummer bij fietsen vanaf het modeljaar 2006. Voor 2006 werden de fietsen door Gazelle nog niet op framenummer geregistreerd.

 

Geen producten beschikbaar.

Blijf kijken! Meer producten worden hier getoond als ze worden toegevoegd.