Handvatten Gazelle Info

Ontdek alle ins en outs over Gazelle handvatten.

Hier vindt u algemene informatie over de Gazelle handvatten die met een boutje worden vastgezet.

U kunt hier ontdekken wat de verschillen zijn tussen de handvaten, de verschillen in lengte, hoe u kunt opmeten welke lengte u nodig heeft, uitleg hoe u de handvaten het beste kan monteren en tips wanneer dit monteren niet lukt. Waarom Gazelle handvaten plakken en hoe dit is opgelost leggen wij u ook uit. 

FietsParts.nl levert Gazelle handvatten met en zonder draaibel, de handvaten met draaibel zijn leverbaar met 2 verschillende lengtes rechter handvat en alle Gazelle handvatten zijn leverbaar in verschillende kleuren. 

De handvaten zelf vindt u door op deze regel te klikken, u wordt dan direct doorgelinkt. 

Gazelle handvatten met boutje zijn er in 2 modellen.

De handvatten voor derailleur fietsen zonder draaibel met 2 lange zijde van 132mm.
Deze handvatten worden gemonteerd op Gazelle fietsen met derailleurschakeling en duim verstellers. 
Fietsen met derailleurschakeling hebben meerdere tandwielen aan de achterzijde. Deze handvatten zijn niet geschikt voor grip-shift verstellers omdat beide handvatten 132mm lang zijn. Deze handvatten hebben geen geïntegreerde bel.

De handvatten met draaibel en korte rechterzijde voor gripshift verstellers.
Deze handvatten zijn geschikt voor fietsen met naafversnelling en grip-shift versteller. Naaf versnellings fietsen hebben 1 tandwiel aan de achterzijde en meestal een gesloten kettingkast. Een grip-shift versteller ook wel draaigreep versteller genoemd is een versteller waarbij het rubberen deel van de versteller verdraaid kan worden om te schakelen naar een andere versnelling. Dit rubber deel is als het ware geïntegreerd in het handvat . Omdat er ruimte moet zijn voor het rubberen deel van de versteller is het rechte handvat korter. Het rubber van de gripshift versteller is een onderdeel van de versteller en wordt niet meegeleverd met de handvatten.
 

Handvatten met draaibel zijn leverbaar met kort en extra kort rechter handvat.
Bij handvatten met draaibel met een kort rechter handvat heeft het rechter handvat een lengte van 105 mm, een extra kort rechter handvat heeft een lengte van 88 mm. De lengte van het linker handvat met draaibel is altijd hetzelfde.
 

Wanneer een rechter handvat met 105 mm lengte of 88 mm lengte ?

De rubbers van de gripshift versteller komen voor in verschillende lengtes. Voor een correcte verhouding met de remhendels is het daarom noodzakelijk de lengte van het rechter handvat aan te passen.  

Als de juiste lengte handvatten op de fiets zijn gemonteerd en deze moeten worden vervangen, kan het huidige rechter handvat worden opgemeten, op de foto van de handvatten staat aangegeven hoe de lengte wordt opgemeten. Zie ook de foto hieronder.
Lengte rechter handvat Gazelle opmeten
Gazelle heeft de 1e generatie handvatten die met een boutje werden vastgezet geleverd met een 105 en 88 mm lang rechter handvat. De handvatten van de 1e generatie hadden het probleem dat handvatten gazelle plakken, dit werd veroorzaakt door te veel olie die aan het rubbercomponent was toegevoegd. Daarom is een 2e generatie van deze handvatten ontwikkeld waarbij het plakken zo goed als verdwenen is. FietsParts levert alleen nog Gazelle handvatten van de 2e generatie. Deze 2e generatie handvatten werden alleen in 105 mm lengte geleverd omdat de 88 mm lengte bijna nooit meer voorkwam. De oplossing die Gazelle aangaf wanneer eigenlijk een 88 mm handvat nodig was was de versteller en remhendel naar binnen te schuiven op het stuur, wat de verhouding tot de remhendel niet geheel ten goede kwam.
 

Shimano heeft jaren na het introduceren van de 2e generatie handvatten door Gazelle de rubbers van een aantal modellen grip-shift verstellers verlengd, na aanleiding van deze verlenging van de rubbers is Gazelle het 88 mm lange extra korte rechter handvat weer gaan leveren.
 

De juiste lengte voor het rechter handvat zelf opmeten.
Het handvat met draaibel aan de linkerzijde heeft een totale lengte van ±150 mm. De ideale lengte voor het rechter handvat + versteller is daarom dus 150 mm. Omdat de versteller iets meer ruimte nodig heeft is dit vaak niet helemaal realiseerbaar. Gazelle gaat met de lengte van het rechter handvat + versteller uit van een totale lengte van ongeveer 160 mm. Als u twijfelt of de juiste lengte van het rechte handvat op uw fiets is gemonteerd kunt u dit zelf op de volgende manier nameten. Meet zoals op de onderstaande foto is te zien de totale breedte van de grip-shift versteller. Verminder 160 mm met de gemeten lengte en u heeft de ideale lengte van het rechter handvat. Meestal komt deze maat niet exact uit op 105 mm of 88 mm. Kijk welke lengte het meest in de buurt komt. De minimale totale lengte van handvat + versteller mag niet minder zijn dan 150 mm, het dichtst bij 160 mm is ideaal.

De breedte van een grip-shift versteller opmeten.

 Verstellers met een lang rubber, deze rubbers zijn meestal minimaal 45 mm lang hebben in de meeste gevallen een totale breedte van rond de 75 mm. Verstellers met een kort rubber, deze rubbers hebben meestal een lengte rond de 30 mm hebben een totale breedte van 50 mm.

Verschillen tussen de grip-shift versteller met lang en kort rubber


Verstellers met een geïntegreerde remhendel.

Shimano heeft een aantal verstellers geproduceerd met geïntegreerde remhendel. Hierbij is de remhendel een geheel met de versteller. De Shimano Nexus 7 verstellers met geïntegreerde remhendel hebben de juiste breedte voor een kort (105 mm) rechter handvat. De Shimano Nexus 8 versteller met geïntegreerde remhendel heeft een langere rubber en heeft een extra kort (88 mm) rechter handvat nodig.

Versteller  Shimano Nexus 8 waarvoor een extra kort rechter Gazelle handvatten nodig is. 

Montage Instructie voor Gazelle handvaten met boutje.

Als u de handvatten ontvangt zijn de boutjes enkele slagen in het handvat gedraaid. Draai deze er niet uit! De boutjes die in de handvatten zitten zijn in het midden opengewerkt, hierdoor passen de handvatten op elk stuur met een diameter van 22mm en is een speciale ril in het stuur niet nodig. Deze boutjes moeten in het handvat gemonteerd worden voor het handvat op het stuur wordt geschoven. Eerst het handvat op het stuur schuiven en daarna de boutjes monteren levert meestal problemen op.

 

Wat belangrijk is is dat het handvat helemaal op het stuur is geschoven voor de boutjes worden aangedraaid. Op het einde van het handvat zit een klem. Als deze klem niet volledig op het stuur zit kan het handvat niet worden vastgezet. Wat meestal gebeurd als het handvat niet goed op het stuur zit en het handvat niet kan worden vastgezet is dat men aan het boutje blijft draaien en de klem en het boutje kapot draait. Vaak is de oorzaak van dat de handvatten niet geheel op het stuur kunnen worden geschoven, dat de remhendel en versteller het handvat blokkeert. Als u geen risico wilt nemen draai dan de remhendels en versteller even los, schuif deze iets naar binnen druk de handvatten goed aan op het stuur, zodat u 100% zeker bent dat deze er niet verder op kunnen en draai dan de boutjes voorzichtig aan. U zult als u dit op de juiste manier doet merken dat de handvatten snel vast gaan zitten. Draai de boutjes niet te vast anders draait u deze kapot. Zet voor het aandraaien van de boutjes de handvatten in de juiste stand. Na het monteren van de handvatten kunt u de remhendels en versteller weer op zijn plaats zetten.

Gazelle handvaten bevestiging's klem moet geheel op het stuur zitten.

Probleem, de handvatten zijn niet vast te zetten.

Als de handvatten niet vast te zetten zijn, zit bijna altijd de klem van de handvatten niet goed op het stuur. Het kan zijn dat doordat de handvatten niet vast gingen het boutje en de klem kapot zijn gedraaid. Meestal is dan de klem en het boutje van de oude handvatten nog goed te gebruiken. U kunt deze overzetten waarmee is het probleem opgelost. De klem overzetten gaat als volgt. Draai het boutje uit het handvat. Als het boutje helemaal is verwijderd kan de achterste dop van het handvat worden geschoven. Als deze dop verwijderd is is de klem zichtbaar. Lukt dit niet neem dan contact met ons op.
 

Waarom worden de handvatten vastgezet met een boutje.

Er komen steeds comfortabelere handvatten op de markt. Hiervoor word een zachtere rubber compound gebruikt. Tijdens het gebruik van de handvatten bleek dat dit rubber compound onder invloed van de warmte van de handen zacht werd waardoor handvatten loskwamen van het stuur. Om dit probleem op te lossen heeft Gazelle een handvat ontwikkeld dat opgebouwd is vanuit een kunststof kern waarop het rubbercompound is bevestigd die met een klem rond het stuur wordt vastgezet en zo niet meer onder invloed van de warmte van handen los kan gaan staan.

 

Gazelle handvatten plakken.

Bij de 1e generatie Gazelle handvatten die met een boutje werden vastgezet was een rubber compound gebruikt waaraan veel olie was toegevoegd. Hierdoor bleken deze handvatten onder invloed van warmte van de handen te gaan plakken. Om deze klacht op te lossen is de 2e generatie Gazelle handvatten ontwikkeld. Hierbij is een nieuw compound gebruikt dat minder olie bevat. Bij de 2e generatie handvatten is de klacht van het plakken zo goed als verdwenen. FietsParts.nl levert alleen handvatten van de 2e generatie.