Kettingkast Kinderfiets

Kettingscherm - kettingkast kinderfiets vervangen.

Er zijn veel modellen en maten met allemaal andere bevestigingspunten. Hoe kiest u de juiste kettingkast? FietsParts.nl helpt u. FietsParts.nl heeft de verschillen overzichtelijk op een rijtje gezet. Ontdek de verschillen tussen de kettingkasten voor een kinderfiets. De meest voorkomende kettingkasten zijn te herkennen aan de metalen bevestigingsplaat die achter het voortandwiel tussen de trapascup en het frame is bevestigd. Na het lezen van deze uitleg zal u veel duidelijk zijn en kiest u de juiste kettingkast.


De Kettingkasten zelf vindt onder deze uitleg
 

Stappenplan voor het kiezen van de juiste kettingkast kinderfiets.

  1. Kijk of achter het voortandwiel van de fiets tussen de trapascup en het frame een stalen montageplaat is gemonteerd en hoe deze eruit ziet, meet deze op en maak hiervan eventueel een foto (is gemakelijker te vergelijken). Kijk ook naar de bandenmaat van de fiets en meet als dit nog heel is het oude kettingscherm op.
  2. Zoek als deze montageplaat aanwezig is door de plaat van de fiets te vergelijken met de foto's van de montageplaten hieronder op onze webshop de juiste plaat. Als deze gevonden is weet u de modelnaam van het kettingscherm. Aan de hand van de bandenmaat kunt u de maat van het kettingscherm bepalen. Eventueel kunt u met de afmetingen die bij het kettingscherm vermeld staan dit nog extra controleren.
  3. Is er geen bevestigingsplaat aanwezig dan wordt het moeilijker. Vaak is dan het originele kettingscherm niet leverbaar door ons. U kunt het proberen bij een dealer van het merk van het fietsje. Lukt dit niet dan is op zoek gaan naar een alternatief wat eventueel met wat aanpassingen pas te maken is meestal de enige optie. Wij hebben om dit gemakelijker te maken bij alle kettingkasten de afmetingen vermeld. Komt u er niet aan uit is het verstandiger om met de fiets naar een plaatselijke fietswinkel te gaan er daar met de fiets er bij op zoek te gaan naar een alternatief kettingscherm.

Universele Kettingkasten voor Kinderfietsen

Er zijn een behoorlijk aantal universele kettingkasten voor kinderfietsen leverbaar, universeel wil zeggen dat de kettingkast niet merk gebonden is, Universeel betekent dus niet dat de kettingkast altijd past. De laatste jaren gebruiken steeds meer fabrikanten van kinderfietsen universele kettingkasten die ook los leverbaar zijn. Vroeger produceerde veel kinderfiets fabrikanten zelf kettingkasten die vaak niet los leverbaar waren, dit komt nog wel voor, de oplossing is dan een kettingkast zoeken die eventueel met wat aanpassingen op de fiets is te monteren. Een universele kettingkast van hetzelfde model als door de fiets fabrikant op de fiets is gemonteerd is het gemakkelijkst te vervangen.  


De 3 meest voorkomende modellen

Er zijn 3 modellen veel voorkomende universele kettingkasten die in verschilllende maten worden geleverd en zijn door veel kinderfiets fabrikanten zoals o.a.  Gazelle, Batavus en Alpina zijn gemonteerd. De 3 onderstaande kettingkasten komen vaak voor bij deze fietsmerken, maar deze fiets merken gebruiken ook andere kettingkasten, het kan dus zijn dat deze kettingkast hier niet bij staat. Kijk daarom goed. De manier om exact na te gaan welk model kettingkast op een kinderfiets gemonteerd is is te kijken naar de montage plaat die op de fiets zit. Bij de 3 meest voorkomende modellen kettingkasten zit er achter het voortandwiel tussen de trapascup en het frame altijd een metalen montageplaat waarop de kettingkast wordt vastgezet. Als hetzelfe model kettingkast wordt gemonteert op de fiets hoeft deze plaat niet vervangen te worden en hoeft de trapas niet gede en monteerd te worden om de kettingkast te vervangen, een reden meer om de juiste kettingkast te kiezen. De juiste kettingkast is meestal vrij gemakkelijk te monteren, past goed en zit goed bevestigd. 

Waar bestel ik de juiste kettingkast.

Als u het juiste type kettingkast aan de hand van onderstaande informatie heeft gevonden en u weet door middel van de maat van de buitenband ook de maat van de kettingkast, vindt u de kettingkast aan het einde van deze uitleg. Bij de kettingkasten staat de maat en het model vermeld u kunt deze eenvoudig vinden en bestellen.

Kettingkast is herkenbaar aan de Bevestigingsplaat.

De bevestiging's platen van de 3 meest voorkomende kettingkasten hebben duidelijke verschillen.

Wij hebben de bevestiging's platen van deze 3 kettingkasten voor u op een rijtje gezet. 


Het Benjamin bevestiging's systeem.

Bevestigingsplaat AXA - Woerd Benjamin Kettingscherm Kinderfiets
AXA Benjamin kettingscherm kinderfiets met bevestigingsmateriaal
Dit Benjamin kettingscherm is door ons leverbaar in verschillende maten.

16/18 Inch:  Totale lengte: 435mm - Hoogte bij het voortandwiel: 155mm
     20 Inch:  Totale lengte: 515mm - Hoogte bij het voortandwiel: 175mm
     24 Inch:  Totale lengte: 595mm - Hoogte bij het voortandwiel: 195mm

Deze kettingkast, eigenlijk kettingscherm omdat dit voor het grootste deel aan de achterzijde open is wordt vastgezet door middel van een kunststof achterplaat die op de metalen vierkante bevestiging's plaat met leppen wordt gemonteerd, op de foto ziet u duidelijk hoe deze bevestiging's plaat eruit ziet en de afmetingen. Zit deze plaat op uw fiets dan past het benjamin bevestiging's systeem. Dit kettingscherm is leverbaar in verschillende maten. Er wordt uitgegaan van de Inch maat van de buitenband van de fiets. Is de maat van de buitenband b.v 20 x 1.75 dan moet u een 20 Inch kettingscherm hebben. De kettingschermen met het benjamin bevestiging's systeem zijn door Fietsparts.nl leverbaar in de maten 16/18 inch 20 Inch en 24 Inch. Bij het kettingscherm worden alle montagematerialen meegeleverd.


Het Slicer bevestiging's systeem.

AXA Slicer kettingscherm bevestigingsplaat
AXA Slicer kettingscherm kinderfiets

Dit Slicer kettingscherm is door ons leverbaar in verschillende maten.

20 Inch:  Totale lengte: 515mm - Hoogte bij het voortandwiel: 180mm
24 Inch:  Totale lengte: 580mm - Hoogte bij het voortandwiel: 195mm
26 Inch:  Totale lengte: 610mm - Hoogte bij het voortandwiel: 195mm
 

Deze kettingkast, eigenlijk kettingscherm omdat dit voor het grootste deel aan de achterzijde open is wordt vastgezet door middel van een kunststof achterplaat die op de metalen ronde bevestiging's plaat wordt gemonteerd, op de foto ziet u duidelijk hoe deze bevestiging's plaat eruit ziet en de afmetingen. Zit deze plaat op uw fiets dan past het Slicer bevestiging's systeem. Dit kettingscherm is leverbaar in verschillende maten. Er wordt uitgegaan van de Inch maat van de buitenband van de fiets. Is de maat van de buitenband b.v 24 x 1.75 dan moet u een 24 Inch kettingscherm hebben. De kettingschermen met het Slicer bevestiging's systeem zijn door Fietsparts.nl leverbaar in de maten 20 inch, 24 Inch en 26 Inch. Bij het kettingscherm worden alle montagematerialen meegeleverd. 


Het Hesling Juno bevestiging's systeem. 

Deze kettingkast is door ons leverbaar in verschillende maten.

16/18 Inch:  Totale lengte: 405mm - Hoogte bij het voortandwiel: 145mm
20/22 Inch:  Totale lengte: 510mm - Hoogte bij het voortandwiel: 165mm
24/26 Inch:  Totale lengte: 580mm - Hoogte bij het voortandwiel: 185mm

Let Op! Er zijn verschillen bij de Juno modellen !!!
 

Bij het model Hesling Juno kettingkast zijn er verschillen.

De bevestiging van het 16/18 inch of het 20/22 en 24/26 inch kettingscherm is anders.

Ook zijn er verschillen bij de maat 24/26 in afmetingen van het gat voor de crank.

Lees daarom de onderstaande informatie goed door !
 

Hesling Juno 16/18 Inch kettingscherm

De Juno kettingkast heeft enkele verschillen.

De maat 16/18 Inch heeft een andere bevestiging's systeem dan de maat 20/22 en de 24/26 Inch. 

Het 16/18 Inch Juno kettingscherm heeft geen middendeel zoals de maat 20/22 en 24/26 Inch, is voor het grootste deel aan de achterzijde open en wordt door middel van een kunststof achterplaat op de ronde metalen plaat met uitsparing en leppen die tussen de trapascup en het frame is gemonteerd vastgezet. 

Hesling Juno 16 Inch kettingscherm  bevestigingsplaat

Hesling Juno 16 Inch kettingscherm kinderfiets

Hesling Juno 20/22 en 24/26 Inch Kettingscherm

Het bevestiging's systeem van de maat 20/22 en de 24/26 inch zijn gelijk.
Dit bevestiging's systeem bestaat uit een vierkante montageplaat waarop een kunststof middendeel (officiële naam is insert) is gemonteerd.

Hesling Juno Kettingkast bevestigingsplaat
Hesling Juno kettingkast kinderfiets

Als het oude middendeel van de Juno 20/22 of 24/26 inch kettingkast nog heel is kunt u het oude middendeel gebruiken, het middendeel komt in verschillende kleuren voor. Om het middendeel te vervangen moet de crank worden gedemonteerd, hiervoor heeft u een crankafnemer nodig, deze vindt u hier: Link naar crankafnemer. Het is wel mogelijk het nieuwe kunststof middendeel op het oude metalen plaatje te klikken, de trapas hoeft niet gede en monteert te worden.

Kettingkast Hesling Juno plaatje is verwijderbaar
 

Verschillen in het crankgat bij de Hesling Juno Kettingkast maat 24/26 Inch.

De maat 24/26 inch Juno kettingkast is leverbaar met een groot of klein crankgat.

Is op de crank van de fiets een sierplaat gemonteerd die in de kettingkast valt (zie foto) dan heeft u een groot crankgat (98mm) nodig. Is deze sierplaat niet aanwezig dan past de kettingkast met klein crankgat (50mm). De Juno kettingkast in maat 20/22 Inch is alleen leverbaar met klein crankgat.

Hesling Juno Kettingkast 24/26 verschil groot en klein crankgat


Crankstel met en zonder sierplaat (Disk)

De Juno kettingkast in de maat 20/22 en 24/26 Inch wordt gemonteerd op een vierkant plaatje dat achter het voortandwiel tussen de trapascup en het frame is gemonteerd. Op dit plaatje wordt een kunststof middendeel gemonteerd, de officiële naam voor dit middendeel is "Insert". Vaak kan het oude middendeel opnieuw worden gebruikt, om het middendeel te vervangen moet de crank worden gedemonteert. Het middendeel komt voor in verschillende kleuren. Als het middendeel moet worden vervangen kan het nieuwe middendeel op het oude metalen plaatje wat tussen de trapascup en het frame is bevestigd worden gemonteerd, de trapas hoeft dan niet te worden gede en monteert. Op het middendeel wordt de boven en onderkap van de kettingkast bevestigd deze wordt aan de achterkant met een clip vastgeklikt. Deze kettingkast is aan de achterzijde geheel afgesloten. De maat 20/22 Inch is alleen met een klein crankgat leverbaar, de maat 24/26 Inch is met groot en klein crankgat leverbaar. Als op de crank een sier plaat is gemonteerd met een diameter van ±90 mm is een groot crankgat nodig. Is deze sierplaat niet aanwezig dan past een klein crankgat. De Juno kettingkast in de maat 16 Inch is anders van model en is aan de achterzijde grotendeels open en wordt op een ronde bevestigingsplaat met uitsparing en leppen door middel van een kunststof achterplaat vastgezet. De maat 16 Inch is alleen een klein crankgat leverbaar.
De Juno kettingkasten worden geleverd met bevestiging's materiaal. 


Zit het bevestigingsysteem van Uw fiets hier niet bij.

Zit er op uw fiets een andere bevestiging's systeem dan de 3 hierboven beschreven systemen, dan is de kans groot dat op deze fiets een door een fietsenfabrikant zelf geproduceerd kettingscherm is gemonteerd wat vaak niet los leverbaar is. U moet dan op zoek naar een alternatief. Buiten de 3 meest voorkomende kettingkasten heeft FietsParts nog een aantal andere universele kettingkasten die soms met enkele aanpassingen toch op een fiets te monteren zijn waarvan het originele kettingscherm niet meer leverbaar is. Wij hebben foto's van deze kettingkasten hieronder weergegeven en hebben bij deze kettingkasten ook het bevestiging's materiaal afgebeeld en zoveel mogelijk de afmetingen vermeld. Meet dit zo goed mogelijk na bij uw fiets. Komt u hier niet aan uit dan is het vaak handiger met de fiets naar het plaatselijke fietsenwinkel te gaan en daar met de fiets erbij te kijken welk kettingscherm eventueel pas te maken is op de betreffende fiets. 


AXA - Woerd VS-24 Kettingscherm

AXA Woerd VS-24 kettingscherm.
Het AXA - Woerd VS-24 kettingscherm is alleen geschikt voor een fiets met een 24 inch banden. Dit kettingscherm is aan de achterzijde open. De montage-Beugel  voor de voorkant die wordt meegeleverd wordt op de liggende achtervork vastgezet. Deze kan als hiervoor schroefdraad in de achtervork aanwezig is met een boutje worden vastgezet, is deze schroefdraad niet aanwezig dan kunt u de meegeleverde klembeugel gebruiken. het kan voorkomen dat deze klembeugel niet te gebruiken is omdat de plaat waarop de standaard wordt gemonteerd in de weg zit en de beugel niet om de vork kan worden geplaatst. De enige mogelijkheid is dan een gaatje te boren in de achtervork en de beugel met een stevige parker vast te zetten is deze mogelijkheid er niet dan past dit kettingscherm niet. Aan de achterzijde wordt het kettingscherm vastgezet op een beugel die tussen het achterwiel en de vork wordt geklemd dit geeft meestal geen problemen. Als de afmetingen overeenkomen met het oude kettingscherm kunt u dit kettingscherm eventueel wel passend maken en op bestaande beugels die op de fiets aanwezig zijn monteren. 


AXA - Woerd GRS 20 - 24 Inch kettingscherm

AXA - Woerd GRS 20 - 24 Inch kettingscherm kinderfiets
Het AXA - Woerd GRS 20-24 inch kettingscherm is een zogenaamd model revolver kettingscherm. Een model revolver kettingscherm bestaat uit een rond gedeelte dat rond het voortandwiel zit en een strip die aan de bovenzijde naar de achterzijde loopt de bescherming voor de onderzijde is bij dit type kettingscherm niet aanwezig. Dit kettingscherm wordt vaak gebruikt om op bestaande beugels te monteren. De beugels die als bevestiging's materiaal bij dit kettingscherm worden meegeleverd zijn omdat dit kettingscherm al heel lang wordt geproduceerd gebaseerd op fiets frames uit de jaren 80. Omdat de frames de laatste tientallen jaren behoorlijk zijn gewijzigd zijn deze beugels bijna nooit te gebruiken. Ga er bij dit kettingscherm dus vanuit dat u dit passend moet kunnen maken op bestaande montagepunten. De afmetingen staan bij het kettingscherm vermeld controleer deze met die van uw fiets. Het kettingscherm is van kunststof en is daardoor eenvoudig in te korten. 


Hesling Prisma Kettinscherm 38 tands.

Hesling Prisma 38 tands kettingscherm kinderfiets
Het Hesling Prisma 38 tands kettingscherm is een zogenaamd model revolver kettingscherm. Een model revolver kettingscherm bestaat uit een rond gedeelte dat rond het voortandwiel zit en een strip die aan de bovenzijde naar de achterzijde loopt. De bescherming voor de onderzijde is bij dit type kettingscherm niet aanwezig. Dit kettingscherm wordt met een beugel die tussen de trapascup en het frame wordt bevestigd vastgezet. Als de afmetingen overeenkomen met het oude kettingscherm is dit kettingscherm eventueel  pas te maken op bestaande beugels die van origine op de fiets zitten.


Kettingrand B & M K-702

Kettingrand kinderfiets B & M K-702
Kettingrand B & M K-702. Dit kettingrandje wordt geleverd met bevestiging's materiaal. De beugel waarmee de klem aan de voorzijde wordt vastgezet is geschikt voor framebuizen met een doorsnee van ± 27 mm. Deze komen niet vaak meer voor. Controleer met deze afmetingen op uw fiets voordat u bestelt.

Vaak is het kettingrandje wel op de oude beugels als deze op de fiets aanwezig zijn vast te zetten.
 

Kettingrand Freestyle

Kettingrand Freestyle kinderfietsDit Freestyle kettingrandje wordt geleverd met 2 kunststof beugels die aan het randje zijn bevestigd en waarmee dit kettingrandje kan worden vastgezet. De beugel aan de voorzijde past op een buis van ± 50mm. De beugel aan de achterzijde past bij buis van ± 23 mm. Zijn bestaande bevestiging's punten op de fiets aanwezig dan kan dit scherm soms beter op de bestaande beugels die op de fiets aanwezig zijn bevestigd worden. Controleer de afmetingen voor u bestelt.

 Hieronder kunt de kettingkasten kinderfiets bestellen